Hur väljer du rätt kran för badrummet

Det verkar så enkelt: att välja en kran till badrummet. Men egentligen så finns det en hel del att tänka på. Vilken stil vill du ha? Vilket material? Vilken färg? Det finns också olika möjligheter inom det tekniska området. Vi hjälper dig att välja rätt bland alla dessa kranar.

De flesta badrum har tre typer av kranar. Ditt badrum kommer antagligen också att ha ett handfat, en (termostat) kran för din dusch och en (termostat) kran för ditt bad. Men då är du inte där än. Till exempel, med alla dessa kranar kan du välja exponerade och inbyggda kranar. Och för kranar med hög pip och låg pip. Och så finns det också vattenbesparande kranar … De finns alla i den här bloggen.

Exponerad kran eller inbyggd kran

Det är smart att först välja mellan exponerade kranar och dolda kranar. Smaken spelar en roll här, men det finns också praktiska överväganden. Om du har din handfatskran, duschkran eller badkran installerad får ditt badrum ett extra lyxigt utseende. Tekniken är då helt dold i väggen: du ser bara kranen. Tvättställ och kran bildar sedan en lugnare bild tillsammans, vilket gör att designen sticker ut bättre.

Vill du inte hugga eller bryta? Att bygga upp är ett utmärkt val. Du kan placera en exponerad kran relativt lätt mot väggen eller på tvättstället. En annan fördel: en inbyggd kran är i allmänhet mer budgetvänlig än en inbyggd kran.

Designen på dina badrumskranar

När det gäller design är allt möjligt inom badrumsblandare. Du kan välja mellan olika former, stilar, material och färger. Vårt råd: välj först om du vill ha en badrumskran med hög eller låg pip. Titta bara på designen (i kombination med material och färg). Tvättade du bara händerna? Då är en låg pip naturligtvis bra. Vill du också kunna tvätta håret eller fylla en hink med vatten? Då är en kran med hög pip bättre.

Om du uppskattar enhet i stil är det smart att samordna designen på dina badrumskranar med resten av rummet. Badrumskranar med runda former kommer till sin rätt med ett fristående badkar med oval form. Med rektangulära ytmonterade skålar är det bättre att tänka på badrumskranar med snygga och vinklade former.

Krom eller färg?

När du letar efter rätt design för din badrumsblandare tittar du förmodligen också på material och färg. Låt oss börja med materialen. Valet av matrial i kranar är det största; vi har säkert en modern design som passar dig och ditt badrum helt. Men det finns också vackra kranar gjorda av rostfritt stål. Detta skapar ett något mer robust utseende som passar mycket bra i t.ex. ett industriellt badrum.

Kromkranar är tidlösa; de kommer att fungera i alla tider. Men kanske föredrar du något unikt. Välj i så fall en färgad kran: till exempel guld, brons, koppar, mattvit eller trendig svart. Och du har också valet när det gäller finish. Går du efter högsta kvalitet? Då är en kran med PVD-finish ett bra val. Mycket stark och mer reptålig än andra kranar. Du kommer att se: sådana (uppenbara) detaljer ger hela badrummet ett annat utseende. Så orientera dig noga och få goda råd.

Termostat eller badkar

Sedan går vi lite mer in på teknik. Definitivt överväga att få en termostatkran för din dusch eller badkar. Detta ger extra komfort och säkerhet. När allt kommer omkring, med termostatkranar, har vattnet en konstant temperatur. Känn dig aldrig för hand igen och bränn dig själv! Att ställa in rätt temperatur är också väldigt enkelt med en termostatkran. Dusch eller badkar, det spelar ingen roll: det finns termostatkranar för båda.

Förresten, med vissa kranar, blir inte bara vattnet glödhet utan också själva kranen. Tänk därför på en termostatkran med nedkylnings-teknik. Detta säkerställer att kranen förblir sval på utsidan. Säker för barns händer (och behagligt bekvämt för vuxna). På tal om barn, känner du redan Säkerhetsstopps-tekniken? Detta förhindrar att vattnet blir varmare än 37 grader.

Regndusch (vattenbesparing)

Naturligtvis väljer du också ett duschhuvud med din duschkran. Vi kan prata oändligt om kranar, dusch och de många möjligheterna, men vi begränsar oss här till regnduschen och det vattenbesparande duschhuvudet. Många njuter av den avslappnande effekten av regnduschen varje dag. Inte förvånande, för vad är trevligare än de tusentals droppar som stänker på kroppen som en tropisk regndusch? Det verkar kosta mycket vatten, men lyckligtvis kan en regndusch spara vatten.

På så sätt kan du njuta av en unik duschupplevelse utan att belasta miljön extra. Och: din vattenanvändning med regndusch innebär automatiskt också kostnadsbesparing. Perfekt!

Badrumskranar: få råd

Du förstår: världen av badrumskranar, tvättställskranar, badkranar, termostatkranar och regnduschar ger dig alla möjligheter att välja en kran efter din smak. Det som hjälper är att skapa ett humörbräde. Du kan snabbt se vilka badrumsenheter som bäst passar alla andra önskemål för ditt badrum.

Få sedan goda råd från din oss som din expert på badrumsrenoveringar och stambyten. Detta säkerställer inte bara rätt badrumskran, utan (om så önskas) också hela bilden och installationen förstås! Kontakta oss om din förening behöver stambyte i Göteborg!