Att lägga kakel enkelt

Även om det verkar enklare än det är, bör man ändå ha en ordentlig plan för att undvika eventuella misstag som dyker upp först senare.

Hård keramik- och stenplattor är en attraktiv golvbeläggning i kök, badrum, hall eller vinterträdgård. De är tuffa och lätta att ta hand om, men de kan vara dyra – så var extra försiktig när du lägger kakel.

Säkerheten först

Använd arbetshandskar för att skydda händerna när du tar bort trasiga plattor, och använd alltid skyddsglasögon och en damm-mask för att skydda dig mot flygande fragment och vassa kanter när du skär dina brickor.

Förberedelse

Du kan placera plattor direkt på ett torrt och jämnt betonggolv. Men om det är ett trägolv måste du förstärka det först. De får hjälp av ca 14 mm tjock extern plywood fäst med 27 mm långa skruvar på ett avstånd av 30 cm.
Det bästa sättet att rengöra betonggolv är att använda tvättmedel blandat med vatten. Om golvet är ojämnt måste det först bearbetas. Du kan installera nya brickor ovanpå gamla stenplattor eller vinylplattor så länge plattorna sitter ordentligt på plats. För bästa resultat, välj ett klisterlim speciellt gjord för den yta du arbetar på – speciellt om du arbetar direkt på kakel eller betong.

Hur lägger jag kakel?

Det är bäst att börja med nyckelplattan och långsamt arbeta dig mot väggarna. Du kan fixa plattorna med ett vanligt golvplattelim, men kom ihåg att det tar ett dygn att ordentligt fästa innan du kan gå på dina nyligen lagda plattor.
Om du lägger kakel i köket kan du göra första halvan av rummet först så att köket inte är helt ur funktion. Men se till att du har en flyktväg så att du inte trampar på nylagda plattor.